Bu Yazımızda Neler Var?
Probiyotik Nedir?
Elie Metchininkof probiyotik bakteri biliminin öncüsü olarak bilinmektedir. Kafkasya’da yaşayan fermente süt ürünü tüketen insanların daha uzun yaşadığını gözlemlemiş ve gözlemleri sonucunda fermente süt ürünlerinde bulunan mikroorganizmaların kalın bağırsağı koruyarak insanların daha uzun yaşamasını sağladığını öne sürmüştür. Ardından çalışmalar yoğunlaşmış ve probiyotiklerin sağlığın korunmasında önemli bir rol üstlendiği kanıtlanmıştır.
Yunanca kökenli olan probiyotik sözcüğü ‘yaşam için’ anlamına gelmektedir. Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı probiyotikler bağırsak florasında dengeyi sağlayan mikroorganizmalardır. Uluslar arası Yaşam Bilimleri Enstitüsü’nün geliştirdiği eylem programında probiyotikler ; Sağlığa yararlı canlı mikrobik besin bileşeni olarak tanımlanmaktadır. Probiyotikler üzerindeki çalışmalar hala devam etmektedir.
Probiyotiklerin Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?
- Probiyotik bakterileri epitel hücreye tutunur ve uygun flora oluşturarak daha sonra gelebilecek olan zararlı bakterilerin üremesine engel olur.
- Bağışıklı sistemini güçlendirerek alerjik belirtilerin azaltılmasına yardımcı olur.
- Kabızlık ve ishal tedavisinde etkinliği vardır.
- İrretible bağırsak sendromu tedavisinde etkinliği olduğu kanıtlanmıştır.
- Kanser riskini azaltır.
- Halk dilinde kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin düşürülmesine yardım eder.
- Kalsiyum biyoyararlılığını artırarak kemik sağlığının korunmasına yardım eder.
Probiyotik kaynakları nelerdir?
Yoğurt, kefir, turşu, salgam suyu başlıca probiyotik kaynaklarıdır.
Prebiyotik Nedir?
Prebiyotikler canlı olmayan ve bağırsak mikroorganizmasının düzenlenmesini sağlayan besin bileşenleridir. Prebiyotik terimi ilk kez Gibson ve Roberfroid tarafından tanımlanmıştır.Prebiyotikler bağırsak florasında bulunan probiyotiklerin bileşimini ve aktivitelerini pozitif yönde etkileyerek bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olurlar. Aynı zamanda kalsiyum ve magnezyum minerallerinin emilimine yardımcı olurlar.
Prebiyotik kaynakları nelerdir?
Tam tahıllardan: Arpa, çavdar, yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, kepekli pirinç
Kuru bakliyatlardan: Kuru fasulye, nohut, mercimek
Meyvelerden: Elma, üzüm, çilek
Sebzelerden: Karnabahar, kereviz, kuşkonmaz, enginar, soğan, sarımsak
Maya: Bira mayası