Diyette Ekmek Yenir Mi?

ekmeği keserek zayıfla

Ekmeği diyetinizden tamamıyla çıkarmak zayıflatır mı? Ekmek tüketmez isem kalıcı zayıflayabilir miyim? Hem Online Diyet hem de Gemlik’te bulunan Beslenme ve Diyet Merkezinde ofis danışanlarımın bana en çok sorduğu soruların başında ekmek tüketimi gelmektedir.  Diyet yaparken ekmek tüketebilir miyim sorusu her diyete başlayan bireyin aklına takılan en büyük soru işareti olmuştur.  Zayıflamak için özel beslenme planı uygulayan bireyler diyet sürecinde hangi ekmeği tüketmeli, hangi miktarlarda hangi çeşit ekmek tüketilmeli, hangi ekmek seçimini yapmalı gibi soruları oldukça fazla sormaktadırlar. Bir ortamda; kilo verme, zayıflama hususlarında bir muhabbet açıldığında hemen ekmeği kestim, ekmek tüketimini bıraktım ve 1 ayda 5 kilo verdim gibi konuşmalar olmaktadır. Peki ne kadar doğru? Ekmeği bırakmak zayıflatıyor mu ya ekmek tüketimini en aza indirgemek gerçekten yağ yaktırıyor mu?

ekmeği keserek kilo verme

Emeği Kes Zayıflarsın Diyet Efsanesi mi?

Diyet yaparken ya da sağlıklı beslenmeye adım atan bireyler kalori kısıtlamasında bulunmak amacıyla ilk başta ya ekmeği tamamen kesiyor ya da ekmek tüketimini azaltıyor.Ama bu çok yanlış bir uygulamadır. Ekmeği kes zayıflarsın söylemi diyet efsanelerinin başında gelmektedir.

Diyet yaparken ekmek tüketimini sıfırlamanın, hiç ekmek tüketmemenin ya da vücudun ihtiyaç duyduğu miktarlardan daha az tüketmenin kilo vermeyi, yağ kaybetmeyi sağladığına dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

Diyet yaparak kalıcı yağ kaybını hedefleyen bireyler kilo vermeyi etkileyecek ya da özle bir beslenme tedavisi gerektirecek diyabet, hipotroidi gibi sekonder bir hastalık söz konusu değilse herkes için geçerli dengeli ve yeterli beslenme kuralını uygulamalıdırlar. Yeterli ve dengeli beslenmede karbonhidrat tüketimi çok önemlidir. Ekmek en iyi karbonhidrat kaynaklarımızdan olduğundan kalıcı ve sağlıklı kilo vermek isteyen kadınlar ve erkekler ekmek tüketmelidirler.

Vücudun ihtiyac duyduğu karbonhidrat rafine şeker içeriği yüksek pastane ürünleri, paketli besinler yerine ekmek ve alternatif sağlıklı karbonhidrat kaynaklarından sağlanmalıdır. Yeterli ve doğru karbonhidrat tüketimi kan şekerini dengelemeye dolayısıyla tatlı krizlerinin engellenmesi ve kilo vermeye yardımcı olur. Ekmek tüketerek sağlıklı zayıflama sağlanmaktadır.Aynı zamanda beyin enerji kaynağı olarak sadece karbonhidratı kullanmaktadır. Doğru karbonhidrat seçimi sağlığın korunması için gereklidir. Tüketilen ekmeğin çeşidi çok önemlidir. Beyaz ekmek tüketimi içerisinde posa içermediğinde dolayı kan şekerini çabuk yükseltip çabuk düşürecektir. Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği ya da kepekli ekmek tercih edilmelidir.Tam buğday, çavdar ekmeği gibi esmer ekmek çeşitleri kan şekerinin dengelenmeye yardım etmektedir. Tam buğday ekmeği posa içeriğinin yanında çeşitli vitamin ve mineralleri de içermektedir.

sağlıklı ekmek tüketimi

Zayıflamak İçin Günde Kaç Dilim Ekmek Tüketilmelidir?

Sağlıklı bireylerde kilo koruma, sağlıklı beslenme ya da kilo vermek için diyet yaptıklarında gün içerisinde tüketilen kalorinin ortalama yüzde 50 – 60’ı karbonhidratlardan gelmelidir. Bu %50-60 karbonhidratın büyük kısmı ekmek ve türevlerinden karşılanmalıdır. Ekmek tüketim miktarı kişinin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite durumuna, sağlık durumuna göre değişim göstermektedir. Kilo kaybetmek isteyen kadınlar ortalama günde 3-8 dilim, erkekler 4-10 dilim ekmek tüketebilirler.

 

Ekmek Yerine Hangi Besinler Tüketilebilir

Birtakım besinler ekmek ile büyük ölçüde aynı besin değerine sahiptir. 1 dilim tam buğday ekmeği yerine 1 avuç leblebi, 1 su bardağı patlamış mısır, 3 adet kepekli galeta tercih edilebilir.

Pilav, makarna gibi basit karbonhidrat kaynağı, glisemik indeksi yüksek ve lif bakımından fakir karbonhidratların tüketimi kan şekerini hemen yükseltip hemen düşürmektedir. Bu da çabuk acıkmaya neden olmaktadır. Basit karbonhidratlar kilo verme süresince büyük ölçüde sınırlandırılmalıdır. Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.

3 yemek kaşığı bulgur pilavı veya 3 yemek kaşığı tam buğday unundan makarnayı kompleks karbonhidrat olarak esmer ekmek yerine tercih edebilirsiniz. Ancak bulgur pilavı, tam buğday makarna hazırlama esnasında yağ eklenerek hazırlandığından her zaman için diyete uygun değildir.  Yağ miktarı minimuma çekilerek diyet yaparken de tüketilmesi önerilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir