Diyette başarılı olarak kilo vermek isteyen herkesin aklına düzenli spor ile beraber sağlıklı beslenme gelir. Stres faktörü ve uyku düzeni çoğu zaman atlanır. Ancak fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmak, düzeni beslenmenin yanında uyku düzeni ve stres faktörü de çok önemlidir. Diyetisyeninizin söylediği her şeyi doğru uyguladığınız, diyette kaçamaklara yer vermediğiniz halde kilo veremediğiniz ya da kilo verseniz dahi yağ yakımı yerine kas yıkımıyla karşılaştığınız zamanlar oldu mu? Danışanlarımda böyle sonuçlarla bazı dönemlerde karşılaşıyorum. Seansın bir bölümünde yapılması muhtemel diyet hatalarını konuşuyor; kilo vermeyi ya da yağ kaybını engelleyecek etmenler üzerinde duruyoruz. Beslenme düzeni ve diyet hakkında konuşmalarımız sonucunda eğer diyet hataları söz konusu değilse; sıra stres ve uykusuzluğa geliyor.
Bu Yazımızda Neler Var?
Stres Kilo Vermeyi Nasıl Etkiler?
Stres yaşam kalitesini, genel sağlığı etkileyen en büyük etmenlerden biri. Belki de en önemlisi… Çoğu hastalığın altında stres yatıyor. Kilo verme hızının yavaşlaması veya durmasının da! Stres kilo vermenin en büyük düşmanlarından.
Stres anında vücudumuzdan salgılanan stres hormonu yani kortizol fazlası bağışıklık sistemini baskılar kan şekeri, tansiyon dengesini bozar ve buna bağlı yağ depolanmasında artışlara neden olur. Diyet yaparken kendinizi sanki kısır bir döngüdeymiş gibi hissettiğinizi zamanlar oldu mu? Ne yaparsanız yapın kilo veremediğiniz zamanlar? Stresli olmak bazı bireylerde vücudu tamamıyla kilitler ve kilo verme durur. Stresli olduğunuz için kilo veremeyebilir, kilo veremediğiniz için de daha stresli olabilirsiniz. Bu döngüyü kırmak için yapmanız gereken tek şey stresi yenmek. Ardından aldığınız sonuçlara, kısa zamanda sağlıkla verilen kilolara inanamayacaksınız.
Uyku Düzeni ve Kilo Verme Arasındaki İlişki
Uyku düzensizliğinin psikolojik ve fizyolojik sebepler vardır.
Psikolojik Nedenler: Stres, kaygı, üzüntü, heyecan,mutluluk, neşe uykusuzluğa neden olabilir.Kronikleşmeyen, kısa süreli uykusuzluk kilo vermeyi etkilemez.
Stres beraberinde uykusuzluğu da getirir. Uyku vücudumuzun dinlenmesi, yenilenmesi için elzemdir. Uykusuzluk ve düzensiz uykunun kronikleşmesi:Odaklanmada güçlük, dalgınlık, isteksizlik gibi belirtilere neden olur.Düzensiz uyku aynı stres seviyesindeki artışta olduğu gibi kortizol salınımını artırır. Kortizol fazlası bağışıklık sistemini baskılar kan şekeri, tansiyon dengesini bozar ve buna bağlı yağ depolanmasında artışlara neden olur.
Fizyolojik Nedenler: Diyabet, yani halk dilinde bilinen adıyla şeker hastalığı, eklem ağrıları, romatizma, yüksek tansiyon, KOAH, astım gibi solunum yolları hastalıkları, fazla miktarda kafein tüketimi, alkol alımı, yetersiz su tüketimi uykusuzluğa neden olur.
Melatonin insanlar ve tüm memeli hayvanlarda salgılanan uyku hormonudur. Beyinde hipofiz bezinden salgılanır. Yeterince melatonin salgılanması için karanlıkta yeterli miktarlarda uyumak gereklidir. Melatonin 23:00 ile 05:00 saatleri arasında sentezlenmektedir. Melatonin hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini korumaktır. Yeterli miktarda melatonin sentezlenmediğinde stres, huzursuzluk ve buna bağlı olarak kilo verememe gözlemlenir.