Halk dilinde gizli şeker olarak bilinen prediyabet; sinsi bir şekilde ilerleyen dikkat edilmezse Tip2 diyabet hastalığına sebebiyet verebilen sinir, dolaşım ve bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalıktır. Belirtileri yavaş yavaş gösterdiğinden erken dönem tanı konulması kolay değildir. Bu sebeple düzenli doktor kontrolü erken tanı ve tedavide önemli rol oynar. Son yıllarda çocuklarda da görülme oranı artış göstermektedir.
Prediyabet tanısı almış bireylerde kalp hastalıklarına ve kalıcı böbrek hastalıklarına yakalanma riski kan şekeri normal olan bireylerle kıyaslandığında daha fazladır.
Prediyabet tanısı için alanında uzman doktora danışmanız önemlidir.
Yazının devamında gizli şeker nedir, gizli şekerin belirtileri nelerdir, diyet ve medikal tedavi, sağlıklı beslenmenin gizli şekerin tedavisindeki rolleri hakkındaki sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Bu Yazımızda Neler Var?
Gizli Şeker Nedir?
Gizli şeker, açlık kan şekerinin tip 2 diyabet tanısı koyabilecek düzeyde yüksek olmasa da kan şekeri düzeylerinin normalden yüksek olmasıdır.
Hemoglobine bağlı kan şekeri miktarının ölçüldüğü Hba1c testinde sonucun beklenenden yüksek olması, ancak yine Tip2 diyabet tanısı koyacak kadar yüksek olmaması durumunda aralığında olması prediyabetin varlığından bahsedebiliriz.
Prediyabetin temel nedeni ise insülin direncidir. Bu durumda vücut insülin ürettir ancak bunu doğru şekilde kullanamaz. Bu durumda kan şekeri seviyesi olması gerekenden yüksek çıkar ancak yine de prediyabet tanısı için yeterli görülmez.
Prediyabet tedavi edilmediği takdirde ise tip 2 diyabete dönüşebilir.
Tedavi yöntemleri;
Yaşan tarzı değişimi(Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı.)
Diyabet ilaçları kullanımıdır.
Gizli Şeker Belirtileri Nelerdir?
Gizli şekeri olan bireylerde;
Halsizlik,
Çabuk acıkma, ağız kuruluğu
Açlığa tahammülsüzlük,
Gün içerisinde çok idrara çıkma
Ellerde titreme,
Odaklanma problemleri, bulanık görme
Vücutta oluşan yaraların geç iyileşmesi
Enfeksiyon hastalıklarının geç iyileşmesi
Kilo kaydı gibi belirtiler
görülebilir.
Gizli Şeker Neden Olur?
Genetik faktörler, yaş, kötü beslenme alışkanlıkları, stres, fiziksel aktivite yapılmaması , sedanter yaşam, kullanılan bazı ilaçlar gizli şekerin nedenleri arasındadır.
İnsulin Direnci ve Prediyabet Aynı mıdır?
İnsülin, pankreas tarafından üretilen, kandaki glikozun vücudumuzdaki hücrelere girmesine yardımcı olan bir hormondur.
İnsülin direnci varlığında prediyabetten bahsedebiliriz. İnsülin direncinin bir sonraki aşaması prediyabet, sonraki aşaması ise diyabet hastalığıdır.
Gizli Şeker Geçer mi?
Yaşam tarzı değişimi, bu hastalığın gelişim riskini azaltabilir. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları, renkli beslenme, diyette sağlıklı çeşitliliğe dikkat me, düzenli egzersiz alışkanlıkları , kilo kontrolü ve stresten kaçınma, gizli şekerin önlenmesinde etkilidir. Özellikle yüksek şeker ve işlenmiş karbonhidratların tüketiminin azaltılması insülin direncini azaltabilir. Bu süreçte düzenli sağlık kontrolleri de önemlidir.
Bu şartlar altında gizli şeker geçer mi sorusunun cevabı evet geçerdir. Diyabet hastası olma riskinizi düşürebilir ve engelleyebilirsiniz.
Yazının devamında gizli şekeri olanlar nasıl beslenmelidir, gizli şekeri olanlar için diyet nasıl olmalıdır sorularının cevabını bulabilirsiniz.
Gizli Şekeri Olanlar Nasıl Beslenmelidir? Gizli Şeker Diyeti
Prediyabette; başlı başına yeterli olmasa da sağlıklı beslenildiği taktirde olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Beyaz ekmek, pirinç, makarna gibi glisemik indeksi yüksek basit karbonhidratlardan uzak durulmalıdır. Bulgur, kinoa, karabuğday yulaf gibi düşük glisemik indeksli karbobhidratlartüketilmelidir.
Paketli gıda, katkı maddeleri, rafine şeker içeren besinler tüketilmemelidir.
Besinleri hazırlarken ızgara, haşlama, az yağda hazırlama gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartarak hazırlanan besinler tüketilmemelidir.
Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.
Patates, havuç, bezelye gibi yüksek nişasta içeren sebzelerin tüketimi azaltılmalıdır.
Zeytinyağı tüketimi artırılmalıdır.
** Yukarıda yazılanlar sağlık tavsiyesi değildir. Bilgilendirme amaçlıdır.