Saç Dökülmesine İyi Gelen Süper Besinler

Günlük 50 tel ile 100 tel arası saç dökülmesi normal kabul edilmektedir. Ancak günlük dökülen saç tel sayısı 100’ün üzerinde ise beslenme ile ilgili bir takım düzensizliklerden bahsedebiliriz.  Saç dökülmesinin beslenme dışında da bir takım sebepleri olabilir.

beslenme

Saç Dökülmesinin En Önemli Nedenleri Nelerdir?

Beslenmenin yanı sıra  saç dökülmesinin başka nedenleri de olabilir.

Bu sebeplerden en önemlileri;

  • İlaç kullanımı,
  • Genetik yatkınlık
  • Gebelik
  • Stres
  • Boya, saç rengini açıcı gibi çeşitli kimyasalların kullanımı,
  • Merdiven altı üretim saç bakım ürünlerinin kullanımı,
  • Hava kirliliği,
  • Kireç düzeyi yüksek sularla saçların yıkanması

 İlaç Kullanımı

İlaç kullanımında temel ilke ilgili hastalığın tedavisini gerçekleştirmektir. Ancak çoğu ilacın iyileştirici etkilerinin yanında bir takım istenmeyen yan etkileri de olabilmektedir. Bazı ilaçlar saç renginde, dokusunda ve boyunda değişimlere neden olmaktadır. Aynı zamanda saç dökülmesine sebebiyet veren bir takım ilaçlar vardır. İlaçlar saç derisindeki kılların normal şekilde uzamasına bloke eder  yani engeller ve saç dökülmesine bağlı saç kaybına  neden olur.İlaç kullanımına bağlı saç dökülmesi oldukça rahatsız edici bir durumdur. Ancak unutulmamalıdır ki ilaç kullanımı bırakıldığında saç dökülmesi durur ve  yeni, sağlıklı saçlar uzamaya devam eder.

 

Hangi Tür İlaçlar Saç Kaybına Neden Olabilir?

Saç dökülmesine neden olabilecek ilaçların isim ve içerikleri hakkında doktorunuza danışınız. Yazının bu kısmında hangi tür ilaçların saç kaybına neden olabileceği hakkında bilgi mevcuttur.

 

  • Bazı Antidepresanlar
  • Antibiyotikler
  • Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar
  • Doğum kontrol hapları
  • Epilepsi ilaçları
  • Beta-blokerler
  • Yüksek Tansiyon için kullanılan ilaçlar (antihipertansifler)
  • Kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar
  • Tiroid Hormonu düzenleyici ilaçlar saç kaybına neden olabilir.

Genetik Yatkınlık

Aile öyküsünde saç dökülmesi olan bireyler saç dökülmesi problemini yaşamaya daha yatkındır. Kalıtsal saç dökülmesi, yani genetik yatkınlık  saç dökülmesinin en çok karşılaşılan nedenidir. Ancak bu bir hastalık değil genetik ve hormonal sistemin ilerleyen yaş ile beraber doğal bir durumdur. Kalıtsal kellik erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir.

Gebelik

Hamilelik döneminde, hormonal değişimler saç dökülmesine neden olabilmektedir.

Stres

Uzun süreli stres genel olarak tüm sağlık durumunu etkilemektedir. Saç dökülmesinin en önemşi nedenlerinden biri strestir.

 Saç Boyası, Saç Açıcı Gibi Çeşitli Kimyasalların Kullanımı

Kalitesiz saç boyaları ve saç açıcılar saçın canlılığını yitirmesi ve buna bağlı olarak saç dökülmelerine neden olabilir. Bilhassa saç açıcılar bir uzman tarafından uygulanmalıdır.

Merdiven Altı Üretim Saç Bakım Ürünlerinin Kullanımı

Kalitesinden emin olmadığınız saç bakım ürünlerini kullanmayınız. Kalitesiz saç bakım ürünleri kullanımı saç dökülmesine neden olabilmektedir.

Hava Kirliliği

Kirli havanın sağlığımıza olan zararları herkes tarafından bilinmektedir. Son yapılan çalışmalar hava kirliliğinin akciğer hastalıkları, çeşitli kanserlerin yanında saç dökülmesine de neden olabileceğini göstermektedir. Yapılan çalışmalarla kirli havadaki bazı parçacıkların saç sağlığını olumsuz yönde etkilediğini kanıtladı. Bu parçacıklar saç derisi üzerinde bulunan proteinlerin yapısını bozabiliyor ve proteinlerin eski haline dönmesi mümkün olmuyor. Uzun süreli kirli havaya maruz kalan bireylerde kellik riski artış göstermektedir. Hava kirliliğinin çok fazla olduğu bölgelerde uzun süreli dışarıda kalınmaması saç dökülmesine karşı alınabilecek önlemlerdendir.

Kireç Düzeyi Yüksek Sularla Saçların Yıkanması

Kireçli su tek başına saç dökülmesine neden olmayabilir, ancak uzun süreli kireçli su ile saçların yıkanması durumunda kireç kalıntılarının saçlarda ve saç köklerinde birikmesine bağlı olarak saç tellerinde kuma, çabuk kırılma ve  saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir.

 

Saç Dökülmesinde Beslenme Ve Önemi

Saç dökülmesinin beslenme dışından farklı sebepleri olabilmektedir. Saç dökülmesinin tedavi edilmesi için öncelikle nedenleri saptanmalıdır.

Yeterli ve dengeli beslenme saç sağlığının korunması için gereklidir. Doymamış  yağ oranı yüksek, sebze ve meyve içeren, kaliteli proteinden zengin, sağlıklı karbonhidrat örüntüsü dengeli bir diyet örüntüsü tüketimiyle saç dökülmesinden korunmak mümkündür.

Saç sağlığını etkileyen en yaygın bulgular;

  • Demir, Çinko ve Selenyum Eksiklikleri İle
  • A, B Ve D Vitamini Eksiklikleridir.

Doymamış Yağ Oranı Yüksek Diyet

Yağlar vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi verir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için günlük tükettiğimiz kalorinin yaklaşık yüzde 30’u yağlardan gelmelidir.

Ancak tansiyon, diyabet, metabolik sendrom gibi hastalıklardan korunmak ve cilt sağlığı, saç sağlığını korunması amacıyla diyetteki doymuş yağ oranı çok düşük olmalıdır. Kuyruk yağı, tereyağı, yağlı kırmızı et ve tavuk eti, yağlı peynirler in doymuş yağ oranı yüksektir.

Doymamış yağ asitleri genel fizyolojik sağlığın korunmasının yanında saç sağlığının korunması; parlak, bakımlı ve hacimli saçlara sahip olmak, saç dökülmesinin azalması, saç köklerinin güçlenmesi için gereklidir.

Doymamış yağ asitleri tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Zeytinyağı, ceviz, badem, fındık , Hindistan cevizi gibi besinler.

Tekli doymamış yağ asitleri; zeytinyağı, avokado, hindistan cevizi yağı ve yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklıdırlar.

saç sağlığında beslenme

 

Çoklu doymamış yağ asitleri; ayçiçeği, soya, keten tohumu gibi omega 6 yağ asitlerinden zengin bitkisel yağlar ise bu grupta yer alır. Yağlı balıklar omega 3 yağ asitlerinden zengin hayvansal kaynaklardandır. Balık yağı saçların parlaklığın kazanmasına yardım eder.

Doymuş yağ asitleri ile tekli doymamış yağ asitleri vücudumuz tarafından sentez edilirler. Ancak vücudumuzda çoklu doymamış yağ asitlerinin sentezi gerçekleşememektedir. Çoklu doymuş yağ asitleri sağlığın korunması açısından elzemdir.  Bu sebep ile mutlaka dışarıdan beslenme yoluyla alınmalıdır.

Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin yetersiz tüketimi, saçlarda dökülmeye ve saçlarda canlılığını kaybetmiş görünüme neden olmaktadır. Diyet çoklu doymamış yağ asitlerinin yeterli ve dengeli tüketimi, saç köklerindeki hücrelerin yenilemesini destekleyerek saçların daha sağlıklı ve güçlü olmasına katkı sağlar.

 

Kaliteli Protein Tüketimi

Saçların parlaklığını ve gücünü koruyabilmesi için yeterli ve dengeli protein tüketimi önemlidir.  Gelişi güzel uygulanan diyetler çoğunlukla vücudun protein ihtiyacının karşılanmamasına bağlı olarak saç dökülmelerine neden olmaktadır. Protein eksikliği görünen bireylerde; isteksizlik, kas yıkımı, saç dökülmesi oldukça fazla rastlanmaktadır. Günlük ihtiyaç duyulan enerjinin ortalama %15-20’si proteinlerden gelmelidir. Hayvansal protein kaynakları mutlaka tüketilmelidir. Protein kaynakları; süt, yumurta, peynir, kırmızı et, beyaz et. Protein tüketiminde yağ içeriğinin düşük olmasına dikkat edilmelidir.

saç dökülmesine karşı protein

Demir, Çinko ve Selenyum Eksikliği

Demir eksikliği anemisi görülen bireylerde saç dökülmesine sıklıkla rastlanmaktadır. Doğurganlık çağındaki kadınlar,  hamileler ve emziren anneler risk altındadır. Aynı zamanda vejetaryen kadın ve erkeklerde demir eksikline çok rastlanmaktadır.

Güçlü, sağlıklı ve parlak saçlara sahip olabilmek için demir kaynağı olan besinleri yeterli miktarlarda tüketmek, demir eksikliği var ise tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır. Yağsız kırmızı et, yumurta, tavuk eti,hindi eti gibi demir kaynakları mutlaka tüketilmelidir. Demirin bitkisel kaynakları ise;  pekmez, kuru meyveler, bakliyatlardır. Ancak unutulmamalıdır ki bitkisel demir kaynaklarının biyoyararlılığı çok düşüktür. Mutlaka hayvansal demir kaynaklarından yeterli miktarda tüketilmeli, hayvansal demir kaynakları bitkisel kaynaklarla desteklenmelidir.

Çinko eksikliğinde saç dökülmesi ve saç yapısındaki değişikliklerle çok fazla rastlanmaktadır. Çinko, bazı enzimlerin yapısına katılarak diyet yoluyla alınan bazı besin öğelerinin vücutta etkin bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Vücutta çinko deposu yoktur, bu sebebiyetle diyet ile alımı çok önemlidir. Saç dökülmesinin kaynağı çinko eksikliği ise tedavisi oldukça kolaydır. Yeterli bir diyet, gerekli ise preperat desteği ile saç dökülmesi durdurulabilir. Balık, kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, yoğurt, peynir gibi hayvansal besin kaynaklarıyla; yer fıstığı, ceviz gibi bitkisel yağlı tohumlar en iyi çinko kaynaklarındandır.

 Selenyum  saç sağlığı açısından çok önemli bir mineraldir. Saç sağlığının yanında; görme, troid bezi fonksiyonları, karaciğer sağlığı açısından elzemdir. Kan selenyum miktarının kanda olması gerekenden fazla olması zehirlenmeye yol açmaktadır. Yine aynı şekilde fazla selenyum saç dökülme hızını artırmaktadır.Bitkisel kaynaklardaki Selenyum miktarı bitkinin yetiştirildiği toprak selenyum miktarına bağlıdır. Ülkemizde  ayvansal kaynaklarda daha çok selenyum bulunmaktadır. Demiz ürünleri,balık, karaciğer, dana eti en iyi selenyum kaynaklarındadır. Bununla beraber yağlı tohumlar, tam tahıllarda da selenyum bulunmaktadır. Sebze ve meyveler selenyum bakımından fakirdir.

 A, B, E Ve D Vitamini Eksiklikleri

vitamin tüketimi ve saç sağlığı

A Vitamini

A vitamini sebum üretimini destekler. Sebum saç derisinin nemlenmesini sağlayan maddedir. Sebum yetersizliğinde saç derisinde kuruma, saç dökülmesi ve saçlarda kepek meydana gelmektedir. A vitamininin eksikliği kadar fazlası da saç sağlığı açısından zararlıdır. A vitamini kaynakları ; karaciğer ve böbrek olmak üzere sakatatlar, süt ürünleri ve yumurta sarısıdır. A vitamininin bitkisel kaynakları ise;kayısı, havuç, mango, portakal, ıspanak, brokoli, kuşkonmaz, maydanoz, yeşil fasulye, pırasa, bezelyedir.

B gurubu vitaminlerinin yeterli alımı saç sağlığının korunması için gereklidir. Özellikle B7 vitamini olarak bilinen biotin eksikliğinde saç dökülmeleri sıklıkla görülmektedir. Basit bir kan testiyle eksiklik var ise belirlenmekte ve tedavisi yapılmaktadır. Biotinden zengin besinler;  ıspanak,pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, balık, tam tahıllar ve bademdir.

Uzun yıllardır yapılan çalışmalar;  E vitamini eksikliğinin tedavisiyle saç dökülmesinin duruğunu göstermektedir. E vitamini saç dökülmesini durdurmanın yanında yeni saçların oluşmasına da yardımcıdır. Avokado, kabak çekirdeği, badem en önemli E vitamini kaynaklarındandır. Ancak yağlı tohumların kavrulmuş olarak tüketilmesi besinlerdeki E vitamini seviyesini düşürmektedir.

D vitamini bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak saç dökülmesine sebep olmaktadır. En önemli D vitamini kaynağı güneştir. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği öğle saatlerinde 15 dakikalık güneşlenme D vitamini ihtiyacını karşılamaktadır. Güneş ışığının yanı sıra balık karaciğeri yağı, süt ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.

diyet ve saç sağlığı

 

ONLINE DİYET PROGRAMLARINDA %50’YE VARAN İNDİRİM FIRSATINI KAÇIRMAYIN!

Diyetisyen Merve Güner Öksüz Kimdir?

 

Diyetisyen Merve Güner Öksüz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir