Çocuklarda Kahvaltı Alışkanlığı Başarıyı Artırıyor

coronadan korunma

Kahvaltı hem çocuklarda, hem de erişkin bireylerde günü en önemli öğünü. Yıllardır süregelen çalışmalar kahvaltı alışkanlığının odaklanmayı artırdığını göstermektedir. Bu sene Covid-19, corona salgını sebebiyle biraz  burukluk olsa da okullar tekrardan  açıldı, önce online eğitime başlayan çocuklar artık yavaş yavaş okul sıralarında yerlerini alıyorlar. Pandemi dolayısıyla sağlıklı beslenme 2 kat önem kazandı. Sağlıklı, güçlü bir bağışıklık sistemi hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı yeterli ve dengeli yapılmış kahvaltıdır.

Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi İçin Pandemi Döneminde de Sağlıklı Beslenin

Soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonların en çok artış gösterdiği aylardayız. Bir de Covid-19 salgını tüm dünyayı etkisi aldığı bu dönemde  bağışıklık sisteminizin güçlü olmasıyla hastalıklara yakalanma riskini en aza indirbilirsiniz. Yazının devamında çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirme yöntemlerini  detaylarıyla anlatacağım.

Çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanarak hastalıklara yakalanma olasılığını en aza indirgemeklerle birlikte çocuklarda okul başarısının %28.7 oranında artış gösterdiği Türkiye genelinde yeni bir çalışma ile gösterilmiştir.

kahvaltının önemi

Kahvaltı Yapmak Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Yeterli ve dengeli beslenme çocuklarınızın ile okul başarısında artış sağlayabilirsiniz. Okula gitmeden her gün mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltılarda yeterli ve dengeli diyet örüntüsüne sahip tabaklar tercih edilmelidir. Kahvaltılarda kesinlikle şeker ve

kimyasal koruyucu içeriği yüksek mısır gevreği gibi besinler tercih edilmemelidir. Uyanır uyanmaz rafine şeker veya yüksek fruktozlu mısır şurubu namı diğer glukoz şurubu tüketimi anlık enerji sağlasa da kısa bir süre sonrasında yorgunluk, odaklanamama problemleri yaşanmasına neden olacaktır.

Çocuklar Her Gün Kahvaltılarında 1 Adet Yumurta Tüketmelidir

Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli proteini içeren besindir. Uzun süre tokluk sağlar. İster yağda, isterseniz de haşlanmış olarak tercih edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta yumurtayı çok fazla pişirmemek olmalıdır.  Yumurta uzun süre haşlandığında  içeriğindeki proteinler denatüre olmakta ve biyoyararlılığı azalmaktadır. Ayı zamanda yağda pişirme yönteminde yağ çok fazla ısıtılmamalıdır. Yağın ısıtılmasıyla karsinojen maddeler oluşmakta ve yüksek ısıya maruz kalan yumurta proteinlerinin yapısı bozulmaktadır.

Kahvaltı Tabağında Mutlaka Mevsim Sebzelerine Yer Verilmelidir

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için renkli beslenme olmazsa olmazlardandır. Her öğününüzde turp, roka, marul, pancar gibi besinlere bol miktarda yer verilmelidir. Kahvaltılarınızda mevsim sebzelerinin limonlu tüketilmesiyle C vitamin ihtiyacınız karşılayabilir, çocuklarınızın güne yüksek enerji ile başlamasını sağlayabilirsiniz.

Peynir Tüketilmelidir

Büyüme ve gelişme çağında kalsiyum ve D vitamini ihtiyacının karşılanması kas ve kemik sağlığının gelişimi için oldukça önemlidir. Peynir tüketimi kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmakla birlikte protein içeriği ile uzun süreli tokluk sağlamaktadır. Orta yağlı peynirlerden tercih ediniz.

Ekmek Tüketimi Olmadan Sağlıklı Beslenme Olmaz

Okul çağı çocuklarında her gün tüketilen kalorinin %55-60’ ı karbonhidratlardan gelmelidir.  Bu karbonhidrat oranın ortalama %50’si ekmek tüketimiyle sağlanmalıdır. Kahvaltıda basit şeker içeriği yüksek poğaça, börek gibi karbonhidrat kaynakları yerine tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.

ekmeği keserek zayıfla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir