Gerçekten aç mısınız? Yoksa mutluyken, stresliyken veya üzgün olduğunuzda kendisini buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu yazıda duygusal açlık nedir, nasıl başa çıkılır gibi konulardan bahsedeceğim. Eğer duygu değişimleri iştahınızı çok etkiliyorsa bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
Bu Yazımızda Neler Var?
Fiziksel Açlık Nedir?
Fiziksel açlık bir önceki öğünde tüketilen besinlerin miktar ve içeriklerine göre yavaş yavaş ortaya çıkar. Uzun süre besin tüketmeseniz bile yeme atakları, yeme krizleri yaşamazsınız. Fiziksel açlık gün içerisindeki duygu değişimlerinden etkilenmez.
Duygusal Açlık Nedir?
Ani mide kazınması, sürekli özellikle sağlıksız karbonhidrat ve yağlı besinlere yönelme gibi durumlarda altında yatan başka bir sebep yok ise ( kullandığınız ilaçlar, beden sağlık durumu)ruhsal açlıktan bahsedebiliriz. Ruhsal açlıkta bilinçli bir yemeden bahsedemeyiz. Kişiden kişiye değişim göstermekle beraber tıkanırcasına yeme durumları oluşabilir. Bir anda hızla sağlıksız yiyeceklere saldırma hali, kendini durduramama, normal durumlarda tüketemeyeceğiniz kadar fazla besin tüketimi ruhsal açlık belirtisidir.
Duygusal açlıkta fast food tüketimi, rafine şekerli ürünlerin tüketimi, paketli bol kalorili besinlerin tüketimi artış gösterir. Besinlerin tüketimi sonrası pişmanlık çok fazla görülmektedir.
Ruh halleri iştah durumunu etkileyebilmektedir. Ruh hallerinin iştah üzerindeki etkileri kişiden kişiye değişim göstermektedir. Kimi bireyler stresliyken kendini yemeğe verirken, bazıları tam tersi iştah kapanmasıyla karşılaşabilir. Yine aynı şekilde mutluluk, sevinç, heyecan gibi duyguların iştah üzerinde bireysel, kişisel etkileri vardır.
Duygusal açlık ile fiziksel açlığı ayırmak için öncelikle gerçekten aç mısınız onu gözlemlemeli; eğer açlığınız duygusal kaynaklı ise gereksiz besin tüketimi yerine başka bir takım şeylere odaklanmalısınız.
Duygusal Açlık İle Nasıl Başa Çıkılır?Duygusal Açlıkla Başa Çıkma Yöntemleri
Yemek bir kaçış noktası değildir, derin nefes alın.
1 büyük su bardağı su için.
Yeme atağınız eğer stres, üzüntü kaynaklı ise konuya odaklanın. Sorunlarınızdan kaçmak yerine kabullenin. Sorunlarınızı yazın, odaklanmanıza ve yeme ataklarının önüne geçmenize yardımcı olacaktır.
Fiziksel aktivitenin ruh ve beden sağlığı üzerinde olumlu katkıları reddedilemez bir gerçek. Kısa yürüyüşler yemek yeme fikrini aklınızdan çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
Kitap, dergi, gazete okumak stres seviyenizin düşmesine yardımcı olacaktır, mutlaka deneyin.
Eğer kendi başınıza başa çıkamıyorsanız psikolojik yardım almaktan çekinmeyin.