Diyet Yaparken Tarhana Çorbası İçilir mi?

Tarhana Çorbası

Bilhassa soğuk kış günlerinde sofralarımızdan eksik etmediğimiz çorbalar gerek tok tutması, gerekse besleyici özelliklerinden dolayı çoğu diyet listesinin de baş tacı. Diyetisyenler tarafından çorba tüketimi önerilmektedir. Tarhana çorbası yaşadığımız coğrafyada asırlardır severek tüketilmektedir. Ağustos, eylül ayında tam buğday unu, nohut,  domates, kırmızı biber, soğan ve yoğurdun çeşitli baharatlarla harmanlanmasıyla elde edilen karışımın güneşte kurutulmasıyla hazırlanmaktadır. Mevsiminde toplanan taze sebzeler özenle karıştırılmakta, kurutulmakta ve sene boyunca tüketim amacıyla depolanmaktadır.  Kuru karışımın pişirilmesiyle tarhana çorbası tüketime hazır hale gelmektedir.Tarhana

Diyet yaparken tarhana çorbası içilir. Ancak kilo almamak için porsiyon kontrolüne çok dikkat edilmelidir. 1 kepçe tarhana çorbası 1 dilim ekmeğin içerdiği kaloriyi içermektedir. Ve tam buğday içeriğinden ötürü içerdiği kalorinin neredeyse tamamı karbonhidratlardan gelmektedir. Bazı yörelerde tarhana hazırlanırken tam buğday unu yerine beyaz un kullanılmaktadır. Kalori bakımından tam buğday unu ile beyaz un arasında fark olmamakla beraber tam buğday unu ile hazırlanan çorba daha çok tok tutmakta ve porsiyon kontrolü daha kolay olmaktadır.  Domatesin içerisinde bulunan lykopen çok güçlü bir antioksidan maddedir. Lykopen pişirilme ile aktifleşmekte ve biyoyararlılığı artmaktadır. Tarhananın içerisinde bulunan domates çorbanın biyoyararlılığını artırmaktadır. Diyet yaparken tarhana çorbası zaman zaman tercih edilebilir. Ancak beyaz un yerine tam buğday unundan hazırlanmış tarhana tercih edilmelidir. Vitamin ve mineral deposu tarhana çorbası tüketimi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Tarhana Çorbasının Faydaları Neler ?

Tarhana çorbası besleyici özelliklerinden dolayı sağlığımız için çok faydalıdır.

Tarhana Çorbasının Faydaları:

  • Tarhana fermantasyon sonucunda oluşmaktadır. Fermantasyon işlemi probiyotik bakterileri oluşturur. Probiyotikler bağırsak sağlığının bütünlüğünün korunmasında önemli rol oynar. Bağırsak sağlığı başta bağışıklık sistemi olmak üzere vücudumuzda önemli görevler üstlenmiştir. Tarhana çorbası tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanmamızı engeller. Dayanıklılık sağlar.
  • Tarhana yoğurt ve çeşitli baharatları içermektedir. Tarhana çorbası tüketimi kabızlık tedavisinde önerilmektedir. Bağırsak hareketlerini düzenlemeye , metabolizmanın hızlandırılmasına yardımcıdır.
  • Güçlü bir anti oksidan kaynağı olmasından ötürü viral ve gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Güçlü bir bağışıklık sistemi hastalıklara yakalanmayı güçleştirir ve herhangi bir enfeksiyon sırasında tedaviyi kolaylaştırır

Tarhana Çorbası Kilo Aldırır mı?

Tarhana çorbası yemek porsiyon miktarına dikkat etmek ve çok yağlı hazırlamaması şartı ile kilo aldırmaz.

1 Kase (200gram) Tarhana Çorbası Kaç Kalori?

1 kase tarhana çorbası  ortalama 120 kaloridir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir