Metabolizma Nasıl Hızlandırılır? Metabolizmayı Hızlandırmanın 7 Yolu

bazal metabolizma hızı

Bu yazımızda; ‘Metabolizma Hızını Artırmanın Yolları Nelerdir? ,  ‘Nasıl Hızlı kilo verilir?’ , ‘Hızlı Kilo Kaybı Nasıl Sağlanır?’, ‘Hızlı Kilo Vermenin Yollar Nelerdir?’,’  sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

Her bireyin metabolizma hızı birbirinden farklı olduğundan dolayı kilo verme hızı da farklıdır. Kilo verme hızı çeşitli parametrelerden etkilenmektedir. Kilo verme hızını artırmanın pek çok yolu vardır.

Kilo verme hızını en çok etkileyen etmenler;

Yaş, cinsiyet, sağlık durumu ve fiziksel aktivite süresidir. İlerleyen yaşlarda metabolizma hızının azalması normaldir. İlerleyen yaşlarda metabolizma hızının korunması veya metabolizma hızının yavaşlamasını en aza indirmek için sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanılması gereklidir. Cinsiyet metabolizma hızının etkilemektedir. Erkeklerde kas miktarı daha fazla olduğundan ve çeşitli hormonal farklılıklar sebebiyle erkeklerin metabolizması, kadınların metabolizmasından daha hızlı çalışmaktadır. Sağlık durumu, herhangi bir hastalığın varlığı metabolizma hızını etkilemektedir. Örneğin insülin direnci metabolizma hızını yavaşlatırken; hipertroidi metabolizma hızını aşırı hızlandırmaktadır. 2 durumda istenmeyen durumdur. Fiziksel aktivite süresi her yaşta metabolizma hızını etkilemektedir.  Gün içerisinde ne kadar çok aktif olursanız metabolizmanınız o kadar hızlı çalışır.

Metabolizmayı Hızlandırmak, Hızlı Kilo Vermenin Tek Yoludur.

Metabolizmayı hızlandırmak için:

  • Bol su için. Uyandığınızda, yemekten önce, yemekten sonra, yemek aralarında, yatmadan önce; aklınıza geldiği her an su için. Suyu lıkır lıkır içmek yerine küçük yudumlarla tüketin.
  • Öğün atlamayın. 3 ana 2-3 ara öğün olmak üzere 5-6 öğün tüketin. Öğün atlamak metabolizmanın yavaşlamasına ve bir sonraki öğünde daha çok besin tüketmenize; Metabolizmadaki yavaşlamaya bağlı olarak diğer öğünde fazla tüketile besinlerin daha çok yağ olarak depolanmasına sebebiyet verecektir.
  • Düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı edinin. Başlangıç olarak yarım saat tempolu yürüyüş metabolizma hızının en az %10 artmasına yardımcı olacaktır.
  • Diyet örüntüsü dengeli tabaklar tercih edin. Protein tüketiminin yanı sıra yeterli ve dengeli miktarlarda sağlıklı karbonhidrat tüketimi metabolizma hızının arttırılmasına yardımcı olacaktır.
  • Beslenmenizde lifli besinlere mutlaka yer verin. Yeşil yapraklı sebzeler hem mineral hem diyet lifi yönünden oldukça zengindir. En az 2 öğün bol miktarda yeşil sebzelerden tüketin. Yine aynı şekilde meyve tüketimi metabolizma hızının artırılmasını sağlayacaktır. Ancak meyve tüketiminde porsiyonlar çok önemlidir. Meyve porsiyonların büyük olması şeker içeriğinden dolayı kilo almaya sebebiyet verebilir.
  • Düzenli uyuyun.Kişiden kişiye değişim göstermekle beraber günde 6-8 saat uyku idealdir. Yetersiz ve kalitesiz uyku metabolizma hızını yavaşlatır.
  • Stresten uzak durun. Stres kortizon hormonu salınımını artırmaktadır. Kanda kortizon miktarının artması metabolizmayı yavaşlatır ve yağ depolanmasını uyarır. Olabildiğince stresten uzak durun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir