Besin Etiketi Okuma

besin etiketi okuma rehberi

 

Bilinçli bir tüketici olarak görevimiz besin etiketi okuma alışkanlığı kazanmak olmalıdır.

besin etiketi okuma rehberi

 

Sağlığın bütünlüğünün korunması ve geliştirilmesi için; Sağlıklı besine ulaşmaya her geçen günü daha da önem verdiğimiz bu günlerde etiket okuma alışkanlığı kazanarak en doğru bilgiye ulaşabilir ve en doğru seçimi yapabiliriz.

Paketlenmiş her bir besin, besin etiketi içermelidir. Besin etiketleri; satın almak istediğiniz gıdanın içeriği hakkında bilgi sahibi olmayı sağlar. Besin etiketi besinlerin kimliğidir. Besinlerin güvenilirliği, içeriğinin ne kadar temiz olduğu hakkında bilgilere ulaşmamızı mümkün kılar. Besin etiketlerin doğruları yansıtıp yansıtmadığı ülkemizde çeşitli kurumlarca denetlenmektedir. Sahtecilik ile çok fazla karşılaştığımız bu dönemlerde biz diyetisyenler denetimlerin artırılmasını öneriyoruz.

Bir besinin ambalajı ilk görüşte çok ilgi çekici görünebilir. Ön yüzde yazılanlar, ilgi çekiciliği artırmak amacıyla çeşitli görseller ile süslenmiş olabilir. Ne yediğimizi bilmek için etiket okuma alışkanlığı kazanılmalıdır. Beslenme ve diyet uzmanları besinlerin sadece kalori değerinin öğrenilmesi için değil, ne yediğinizi bilmeniz için de etiket okuma alışkanlığının kazanılmasını önermektedir.

Besin Etiketi Nedir?

Yazının devamında besin etiketi nedir, besin etiketi nasıl okunur sorularının cevabını bulabilirsiniz. Besin etiketi her gıdanın ambalajı üzerinde veya ambalaja yapıştırılmış biçimde bulunan bir besin içerenleri tablosudur. Ürünlerin ambalaj üzerindeki bilgilerin tüketici sağlığı açısından doğru ve yasalara uygun şekilde düzenlenmesi güvenli gıdaya ulaşmak için gereklidir.

Yasal zorunluluk gereği aşağıda belirtilen bilgilerin ambalaj üzerinde bulunması gerekmektedir.

Besin etiketinde;

  • Besinin net miktarı,
  • Besinin adı,
  • Kalorisi,
  • Porsiyon miktarı,
  • Besin bileşenleri ve içerikleri,
  • Alerjen olabilecek içerikler ile tavsiye edilen tüketim tarihi, son kullanma tarihi,
  • Hangi koşullarda saklanması gerektiği,
  • İşletme veya dağıtıcı firma ile ilgili temel bilgiler, üretimin izin tarihi, seri numarası, hangi ülkede üretildiği, kullanım talimatı ile birlikte
  • Alkol içerip içermediği gibi bilgiler bulunmalıdır.

 

 

 

Besin Etiketi Nasıl Okunur?

Günlük değer; incelenen paketli besinin günlük almamız gereken yağın, lifin, doymuş yağın.. yüzde kaçını karşıladığını belirten değerdir.

 

  • Porsiyon Miktarı

Bu bölümde 1 porsiyonun kaç gram olduğu ve totalde paket içerisinde bulunan porsiyon miktarı yer alır.

 

  • Kalori Miktarı

1 porsiyonun, 1 paketin, 100gramın kalori miktarının yazılı olduğu bölümdür. Bazı gıdalarda sadece porsiyonun ya da paketin ya da 100 gramın kalori değeri kilojul ve kilokalori cinsinden belirtilir. Paketin tamamı 300gram ise; toplamda 100gram için verilen kalorinin 3 katı tüketilmiş olur.

  • İçerdiği Yağ Miktarı

Satın aldığımız paketli besin olabildiğince az doymuş yağ içermelidir. Trans yağ içermemelidir.

Besin etiketinde 100 gram ürün içerisinde 3 gramdan daha az yağ olması ve bunun 1 gramdan azının doymuş yağlardan gelmesidir.

Paketli besinin 100 gramındaki yağ miktarı 3 ile 20 gram arasında ise bu besindeki yağ miktarı normal kabul gö

rmektedir.  Eğer besinin yağ oranı yüzde 20 ve üzerindeyse çok yağlı; 100gamda 3g yağın altındaysa az yağlı kabul edilir. Sağlık için önerdiğimiz miktar 100gramında 3 gram ve altında yağ içermesi ve trans yağ grubunun hiç olmamasıdır.

 

 

  • İçeriğindeki Karbonhidrat, Protein, Vitamin ve Mineral, Lif, Tuz Miktarı

Sağlıklı bir beslenme için; günlük ihtiyaç duyduğumuz kalorinin; %55- 60’ı karbonhidratlardan, %12-15’i proteinlerden,  %25-30’u ise yağlardan gelmelidir. 

Paketli gıdalardan karbonhidrat kaynağı olarak aldığımız rafine şekerin olabildiğince düşük olması gerekmektedir. Doğal yollarda elde edilen şeker içeren besinler tercih edilmelidir. Günlük tüketilen rafine şeker;  %50-60 karbonhidrat ihtiyacının en fazla %5’ini oluşturmalıdır. Paketli besinin 100gramında 10 gramdan fazla şeker olması çok şekerli;  2 gramdan az şeker içermesi az şekerli olduğu anlamına gelmektedir.

 Tuz oranı düşük; lif ile vitamin ve mineral açısından zengin besinler tercih edilmelidir.  100gram besindeki lif 6 gramın üzerinde ise çok lifli; 3 gramın altında ise az liflidir. Besin etiketinde 100gram besin içerisindeki tuz miktarının 0.31 gramdan fazla olmaması az tuzlu olduğu anlamına gelmektedir. Lifli besin tüketmek istiyorsanız; günlük değeri %20 ve üzeri olmalıdır.

.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir