Balın Isıtılması veya Pişirilmesi Zararlı mı?

Gerek sosyal medyada gerekse yakın çevremde balın ısıtılması ya da balın pişirilmesiyle ilgili; bal ısıtılırsa zehirler mi, balın pişirilmesi toksik bileşenler oluşturur mu, balın ısıtılması zararlı mı gibi  son zamanlarda çok fazla soru alıyorum. Bal ile ilgili aklınızdaki soru işaretlerine cevap olması adına balın ısıtılması, balın pişirilmesinin zararları var mı; varsa neler yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

İnsanlık tarihi boyunca severek tüketilen bal; kısaca çiçekler tarafından salgılanan çiçek nektarlarının bal arıları tarafından toplanıp işlenmesiyle oluşan, olgunlaşan ağızda tatlı bir lezzet bırakan; hatta sofra şekerinden daha tatlı olan sağlık açısından pek çok faydası bulunan fonksiyonel bir besindir. İspanya’da bir mağara duvarında yaklaşık 15.000 yıl önceye ait bal, bal peteği resmi bulunmuştur. Bu buluş çok eski zamanlardan itibaren arıların bizlere; doğaya hediyesi olan balın tarih boyunca tüketildiğinin en önemli göstergelerinden birdir.

Bal arıları çiçeklerden topladığı nektarların çeşitli yöntemlerle içeriğini değiştirir, işler ve peteklerde depolayarak olgunlaştırır. Bal arılarının nasıl bal oluşturduğu hala tam anlamıyla bilinmemektedir. Bal peteği ve bal tüketmenin insan sağlığı açısından faydaları vardır.

Balın ısıtılması veya pişirilmesi toksik maddelerin oluşmasına neden olmaz. Balın pişirilmesi veya ısıtılması zararlı değildir. Ancak besin değerinde kayıpların yaşanmasına neden olur, balın besleyici değerine düşürür. Balın ısıtılarak tüketilmesi zehirler mi sorusunun cevabı hayırdır. Bal ısıtılarak tüketilirse besin öğesi kayıplarından ötürü biyoyararlılığı azalmakta, içeriğindeki bazı mineral ve vitaminlerin yapısı değişmektedir.

Balın Bileşenleri Nelerdir?

Balın bileşenleri birçok etkene bağlı olarak değişim göstermektedir. Çiçeklerden toplanan nektarın özellikleri balın bileşenleri ile ilgili en önemli faktörlerden biridir.  Nektarın özelliğinin yanında iklim koşulları da balın içeriğini etkilemektedir.

Bal;

Glikoz (dekstroz; %34),

Sakkaroz (%2) ve

Fruktoz (levuloz; meyve şekeri %40)’ dan oluşmaktadır.

Balın %17-18’lik kısmı su; geri kalan % 7’lik kısmını ise çeşitli aminoasitler, mineraller ve polen oluşmaktadır. İçerdiği aminoasitler, vitaminler ve minareler sağlık açısından faydalıdır.

 

Bal Kaç Dereceye Kadar Isıtılır?

Bal doğadan soframıza hiçbir işlemden geçmeden sunulabilen mucizevi bir besindir. Ancak endüstriyel üretimde ham baldaki katılaşma ve kristallenmeleri önlemek adına bala ısıtma işlemi yani pastörize işlemi uygulanabilmektedir.  Balın kristallenmesi çok doğaldır. Bala yüksek ısılarda pastörizasyon işleminin uygulanması balın doğal içeriğinde bulunan faydalı bileşenlerin besin kaybına uğramasına neden olur. Bal 42 -47 derecenin üzerinde ısıtıldığında besin kayıpları oldukça fazla olmaktadır. Ayrıca filtreleme işlemi bala pürüzsüz bir görünüm kazandırmakla beraber polen içeriğini düşürmektedir.

Çaya Bal Konur mu?

Çaya bal eklenebilir. Ancak yüksek ısılarda balın besleyici özellikleri azalmaktadır.

Kaynatılmış Süte Bal Konur mu?

Kaynatılmış süte bal eklenebilir. Ancak yüksek ısılarda balın besleyici özellikleri azalmaktadır.

Keke Bal Koymak Zararlı mı?

Kek hazırlarken rafine şeker yerine bal tercih edebilirsiniz. Toksik yani zehirleyici etki yaratmaz, zehirlemez. Ancak bal ısıl işlem gördüğünde faydaları azalır.

Yukarıda yazıda belirtilenler ve sayfadaki tüm makaleler sağlık önerisi değildir; genel bilgilendirme içermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir